Realisaties

18-03-2012: FoodSteps – diabetes in beweging
 

FoodSteps was een niet-commerciële (inter)actieve beurs die in de eerste plaats gericht was naar diabetespatiënten en hun begeleiders, maar die ook toegankelijk was voor alle zorgverleners en geïnteresseerden. Het was een uniek concept waarbij de informatie aangebracht werd door professionele zorgverleners.
De bezoekers werden ontvangen door de educatoren, die hen langs de verschillende standen leidden (zie verder), huisartsen informeerden over de diabetesbehandeling, diëtisten legden de nadruk op gezonde voeding, podologen hadden het over het belang van voetverzorging en geschikt schoeisel en apothekers over therapietrouw. Ook de Vlaamse Diabetes Vereniging, SEL Zuid-West-Vlaanderen en de wandelclub “de waterhoekstappers”waren aanwezig. Een rode loper, de rode draad doorheen de wereld van diabetes en tevens het symbool voor een gezonde bloedcirculatie, zorgde ervoor dat  iedereen het traject doorliep langs de verschillende standen die opgesteld stonden in een ovaal. Hiermee werden de bezoekers in contact gebracht met de verschillende zorgverleners en werd hen een ruim aanbod van informatie aangebracht.

Klik hier voor meer sfeerbeelden van de beurs

 

   
08-10-2013: Winnaar De Pluim 2012
 

Om in aanmerking te komen voor De Pluim 2012, een prijs uitgereikt tijdens het vijftiende Diabetessymposium en de vijfde dag van de diabeteseducator, moet het project een vernieuwend initiatief zijn dat in het voorbije jaar werd genomen of afgewerkt.
De Pluim 2012 ging naar ons project: “FoodSteps, diabetes in beweging”. Niet alleen het concept is uniek, ook de samenwerking van de educatoren over de zuilen heen is uitzonderlijk. Dit gaf uiteindelijk de doorslag om FoodSteps® uit te roepen als winnaar van De Pluim 2012

   
22-03-2013: presentatie tijdens week van de verpleegkundige (Oostende)
 

Het LMN Zuid-West-Vlaanderen werd uitgenodigd om het project voor te stellen tijdens het symposium ter gelegenheid van de “week van de verpleegkundige”.

   
2013: Samenwerking OCMW
 

Kortrijk:
De Kortrijkse lokale dienstencentra hebben hun schouders gezet onder een jaarprogramma rond diabetes, een actiejaar ter preventie van deze aandoening. De hele reeks activiteiten is vooral gericht naar 55-plussers, een belangrijke risicogroep voor diabetes en werd samengesteld in samenwerking met FoodSteps®

download hier het volledige programma


Menen:

28-11-2013: Presentatie “Suikerzoet bloed”


Gullegem:

31-05-2013: Voordracht Dr. Nicolaij
22-10-2013: Presentatie “Suikerzoet bloed”
17-12-2013: Belang van voeding
18-02-2014: De podoloog: uw voeten in goede handen
   
14-06-2013: Presentatie “Suikerzoet bloed” (OKRA Kortrijk)
   
17-11-2013: FoodSteps laat u proeven!
 

Op zondag 17 november 2013 organiseerde het LMN Zuid-West-Vlaanderen voor het tweede jaar op rij een informatienamiddag over diabetes, toegankelijk voor het brede publiek. De grote pijler dit jaar was voeding. De diëtisten vormden de centrale stand. Bij aankomst werden de bezoekers onthaald door leerlingen 'Onthaal en PR' van het Guldensporencollege Harelbeke en kregen ze onder andere de voedingsdriehoek voor diabeten. In een korte presentatie werd het concept uitgelegd. Per laag van de voedingsdriehoek werd aan de hand van workshops praktische informatie gegeven. Er werden proevertjes op maat van diabetespatiënten bereid door leerlingen van Leielandscholen Campus Sint-Niklaas. Daarnaast werd een wedstrijd georganiseerd waarbij 7 vragen dienden beantwoord te worden. De antwoorden op de vragen waren te vinden op de stand van de diëtisten. Uit de correct ingevulde vragenlijsten worden 2 winnaars getrokken. Zij winnen het kookboek 'Vegetarisch kookboek voor diabetes', geschreven door Dimitri Declercq.

Naar analogie van 'FoodSteps-diabetes in beweging' in 2012, waren ook dit jaar de andere disciplines vertegenwoordigd; apothekers, diëtisten, educatoren, huisartsen en podologen. Bij de huisartsen was er de mogelijkheid om een risicotest diabetes in te vullen. Er werd ook aandacht besteed aan beweging: bezoekers konden onder begeleiding van een huisarts en kinesisten verschillende oefeningen doen. Wie beloofde extra te bewegen kreeg bovendien een leuke verrassing!

300 mensen bezochten 'FoodSteps laat u proeven'. FoodSteps speelt perfect in op de oproep om samen iets te doen aan diabetes. Deze boodschap werd in praktijk over gebracht aan de lokale bevolking. De bezoekers verlieten 'FoodSteps laat u proeven' met een voldaan gevoel en met de vraag naar meer. De organisatoren zijn dus zeer tevreden.

   
27-05-2014: Vorming aan medewerkers RVT
 

Een presentatie over diabetes aan medewerkers van Home ’t Hoge, gebracht door een educator en een zorgtrajectpromotor

   
2014: Samenwerking Lokaal Dienstencentrum Elckerlyc Wevelgem
 

In samenwerking met het LDC werden 3 namiddagen georganiseerd:

23-09-2014: een presentatie over diabetes gebracht door een educator en een zorgtrajectpromotor
16-10-2014: een presentatie over gezonde voeding gebracht door een diëtiste
16-10-2014: een presentatie over voeten en voetverzorging gebracht door een podologe
   
16-10-2014: Info-avond diabetes in samenwerking met Bond Moyson
 

Op 16 oktober 2014 organiseerden Bond Moyson en FoodSteps een infoavond over diabetes. De aanwezigen werden ontvangen met een hapje en een drankje en konden een bezoek brengen aan de standen van de Bond Moyson, FoodSteps en de lokale afdeling van de Diabetes Liga. Om 19u werd gestart met de presentaties:

    Medische achtergrond van diabetes. Hoe ontstaat diabetes? Wat doet het met mijn lichaam? (huisarts)
    Een gezonde levensstijl en diabetes. Waarop kan ik letten om diabetes onder controle te houden of te vermijden? (diëtist-diabeteseducator)
    Overzicht van de verschillende zorgsystemen en terugbetalingen. Op welke zorgsystemen en terugbetalingen heb ik recht? (zorgtrajectpromotor)
    Overzicht diensten, terugbetalingen en voordelen Bond Moyson West-Vlaanderen. (dienst GVO Bond Moyson)
   
21-11-2014: Seniorenbeurs
 

Op vrijdag 21 november organiseerden het Lokaal Dienstencentrum De Kim, het OCMW en de seniorenadviesraad van Wervik een seniorenbeurs. Ook FoodSteps was aanwezig met een stand. De bezoekers konden bij ons terecht voor meer info over de meerwaarde van de diëtist en de podoloog in de behandeling van diabetes.

   
31-03-2015: Thuiszorg in de kijker: infonamiddag diabetes
 

In samenwerking met de dienst welzijn van Menen, het Lokaal Dienstencentrum Allegro, het Dorpshuis  en het Lokaal Steunpunt Thuiszorg Menen organiseerde FoodSteps op 31 maart 2015 een infonamiddag over diabetes voor het brede publiek.
Na een algemene inleiding over diabetes, nam een 40-tal geïnteresseerde aanwezigen deel aan drie boeiende workshops. Kinesist Antoine Lutin motiveerde ons om wekelijks 150 minuten matig intensief te sporten, waardoor we een gezonde blos op de wangen krijgen. Een aantal praktische tips om thuis meer te bewegen kwamen aan bod. Het effect van bewegen op diabetes type 2 is niet te onderschatten.
Diëtiste Ann Devos leerde ons hoe we etiketten op voedingsproducten kunnen vergelijken. Het verschil tussen light, mager en suikervrij kwam aan bod. Producten met minder suiker kunnen meer vet bevatten en zijn dus niet altijd gezonder.
Podologe Sarah Recour leerde ons waar we op moeten letten bij het kopen van nieuwe schoenen. Dagelijkse hygiëne en controle van de voeten (eventueel met een spiegeltje) is aangeraden bij alle diabetespatiënten. Bij voetproblemen (eeltvlekken, vervormingen of wondjes) kunnen we steeds bij een podoloog terecht.
Achteraf konden we genieten van een kop koffie met suikervrij gebakje. Bedankt aan alle aanwezigen, vrijwilligers en sprekers.10-2015: Groepseducatie in Lauwe
 

Op woensdag 07/10 en 14/10 werd voor het eerst groepseducatie georganiseerd.
Tijdens twee namiddagen kwamen verschillende onderwerpen rond diabetes type 2 uitgebreid aan bod:

SESSIE 1:
- Diabetes algemeen (informatie over diabetes type 2 en zelfzorg) door een educator
- Specifieke aandacht voor de voeten door een podologe

SESSIE 2
- Gezonde voeding bij diabetespatiënten door een diëtiste
- Hoe blijf ik fit en in beweging door een kiné-coach

Dit initiatief bleek een groot succes met 23 deelnemers per sessie. Deze try-out blijkt dus zeker voor herhaling vatbaar!

   
11-2015: Diabetesweek Zwevegem
 

Tijdens de week van 16 t.e.m. 20 november 2015 organiseerde FoodSteps in samenwerking met de gemeente Zwevegem en partners (Dienst Welzijn – Adviesraad voor gezins-en welzijnsbeleid Ziekenzorg – Ouderenadviesraad – Diabetes Liga) een diabetesweek, naar aanleiding van Werelddiabetesdag op 14 november.

In drie deelgemeentes werd een voordracht “Wat is diabetes?” voor het brede publiek georganiseerd, met een bijhorende infostand van diëtisten en podologen. Diëtist-educator Louise Vandenbroucke informeerde de aanwezigen in Heestert, huisarts dr. Thierry Crepel  verduidelijkte diabetes in Zwevegem en verpleegkundig educator Martine Segers bracht de voordracht te Otegem.

In totaal bereikte FoodSteps met deze diabetesweek ongeveer 80 mensen.


(Heestert)


(Zwevegem)


(Otegem)